Nieuws/Promo’s

Is jouw medicatie fotosensibiliserend?

Wist je dit al? Sommige geneesmiddelen kunnen de gevoeligheid van je huid voor ultraviolette (uv) stralen van de zon vergroten. Het innemen of op de huid aanbrengen van dergelijke “fotosensibiliserende geneesmiddelen” kunnen leiden tot huidreacties indien je je huid zonder bescherming blootstelt aan de zon.

Twee types huidreactie

Die huidreacties kunnen lijken op zonnebrand. De huid is rood en er is mogelijk blaarvorming op de huidzones blootgesteld aan de zon. Zo’n verbranding treedt snel op – al na enkele uren na de blootstelling aan de zon – en geneest doorgaans na enkele dagen.

Dit type huidreactie kan optreden na blootstelling aan de zon bij iedereen die een fotosensibiliserend geneesmiddel gebruikt. De ernst van de reactie hangt af van de dosis van het geneesmiddel, de duur van blootstelling aan de zonnestralen en de intensiteit ervan, en het huidtype. Wind, warmte en een hoge vochtigheidsgraad verhogen ook het risico.

Een tweede type van huidreacties worden vooral gekenmerkt door rode huidvlekken die vaak hevig jeuken. Ze verschijnen op de huidzones die rechtstreeks zijn blootgesteld aan de uv-stralen. In een tweede stadium kunnen ze uitbreiden naar andere zones. Ze verschijnen meestal 24 tot 72 uur na de blootstelling aan de zon en verdwijnen langzaam, soms pas na enkele weken. In tegenstelling tot de zonnebrand, is dit type allergische huidreactie niet voorspelbaar en treden de reacties enkel op bij heel specifieke personen.

Om welke geneesmiddelen gaat het?

Heel veel geneesmiddelen kunnen een fotosensibiliserend effect hebben. Dat is voornamelijk het geval voor bepaalde antibiotica, ontstekingsremmers, geneesmiddelen tegen diabetes, hypertensie, acné, schimmelinfecties, allergieën, etc., maar ook voor geneesmiddelen die gebruikt worden bij brandwonden. Die belangrijke informatie vind je altijd in de bijsluiter van die geneesmiddelen (in de rubriek ‘Bijwerkingen’ of ‘Wanneer moet u extra voorzichtig zijn bij het gebruik’). Soms moet je even zoeken naar die info, ze wordt ook wel geformuleerd als ‘gevoeligheid voor het licht’ in plaats van de ‘zon’.

Opgelet: andere gezondheidsproducten (voedingssupplementen en essentiële oliën) kunnen ook huidreacties veroorzaken bij blootstelling aan de zon. Als je twijfelt of het gebruik van een geneesmiddel of een gezondheidsproduct een huidreactie kan uitlokken bij blootstelling aan de zon, kan je altijd advies vragen aan je apotheker.

Wat als je een fotosensibiliserend geneesmiddel moet gebruiken?

In ons artikel Fotosensibiliserende geneesmiddelen: welke voorzorgen?vind je meer informatie… of vraag raad in onze apotheek.

Bron: www.apotheek.be

Deel dit bericht

Geef een reactie